Rudolf Terland Bjørnerem

Flettverk

Alt jeg består av beveger seg Bygningene dyrene gatene plantene sammenfiltret som vev i vev

I lydverket Flettverk vever du sammen din egen lydmiks mens du vandrer gjennom Gamlebyen og nøster opp byens epidemihistorie. Lydvandringen blir slik en krysning av hørespill, byvandring og elektroakustisk komposisjon, formidlet gjennom hodetelefoner.

Kunstnerne bak Flettverk, komponist og tekniker Ernst van der Loo og forfatter og regissør Rudolf Terland Bjørnerem har brukt koronasituasjonen som utgangspunkt for å dykke dypere i hva epidemier kan bety for mennesker, både som samfunn og individer. Verket fokuserer på hvordan epidemier binder mennesker sammen, på tvers av kloden og gjennom historien. Samtidig gir det en ny opplevelse av byen og sporene som finnes i den.

“Flettverk betrakter byen som en levende organisme,” uttaler kunstnerne bak prosjektet. “I denne første delen er det Gamlebyen og Middelalder-Oslo som er utgangspunkt, med et hovedfokus på pesten og datidens verdensbilder.”

I verket får byen selv en stemme og forteller ut fra sin kroppslig hukommelse. Den husker sin spede barndom i Bjørvika, sin utvikling gjennom bybranner, forflytninger og sykdomsangrep, aktiviteter og tankemønstre hos innbyggerne og koblinger ut i verden nå og historisk. I tillegg får vi høre tanker, bønner og taler fra personer fra de forskjellige tidsperiodene.

At van der Loo og Bjørnerem har valgt seg nettopp Gamlebyen som sted for prosjektet sitt, er finere enn jeg kunne forestille meg. Bydelen har mye ordentlig gammel historie å ta tak i og åpner for å knytte historiene opp til for eksempel pesttematikk siden det var der sentrum av byen lå da Svartedauden kom. Det er også et sted som er under utvikling og utbygging. [...] Det skapte et ekstra lag fordi jeg med middelalderen på øret og fremtiden for øyet fikk en sterk fornemmelse av å være til stede i byen i nåtid.

Julie Rongved Amundsen, Scenekunst.no, 16.11.2020

Flettverk ble lansert 24.10.20 i samarbeid med Ny Musikk.

Praktisk informasjon

1. Last ned Echoes i AppStore eller Google Play, og last ned prosjektet i appen. Nedlastingen kan ta noen minutter avhengig av tilkoblingen. Dette kan gjøres via 4G på stedet, men vi anbefaler å gjøre det på forhånd via WiFi.

2. Skriv ut kartet. Kartet viser en oversikt over stemmene i prosjektet. I mellom ligger musikk- og lydlag som settes i gang når du beveger deg gjennom området. Flere lydlag er også synlige i appen.

KART

3. Ta med oppladet smarttelefon, headset og printet kart til Gamlebyen. Du velger selv din egen rute gjennom stykket, og det kan oppleves i mange forskjellige retninger. Er du i tvil anbefaler vi å begynne ved inngangen til Minneparken fra Oslo gate og avslutte i Gamlebyen kirkegård.

MEDVIRKENDE

Tekst og regi: Rudolf Terland Bjørnerem Komposisjon og lydproduksjon: Ernst van der Loo Kontrabass: Aslaug Marie Holgersen Stemmer: Kjersti Aas Stenby, Dagfinn Tutturen, Nanna Lundevall, Peter Kolbjørnsen og Rudolf Terland Bjørnerem Illustrasjoner: Arne Borgan Tekstinnspill: Morten Langeland og Frida Lund Walø

Foto: Albert Terland Bjørnerem

Prosjektet ble støttet av Kulturrådet, Dramatikkens hus, Oslo kommune, Fritt Ord og NOTAM.