Rudolf Terland Bjørnerem

«Byen ved havet» er et pågående prosjekt som bygger på boka «Trolldom i lufta» (1912) av Kristofer Uppdal. Den beskriver gjenreisningen av Ålesund etter den store bybrannen vinteren 1904, og særlig de voldsomme forholdene de mange tusen tilreisende arbeiderne levde under.

Første del av prosjektet fant sted under Høstscena 30.09.23 på Teaterfabrikken. Den tok opp denne delen av Ålesunds arbeiderhistorie, inneholdt en lesning fra sceneteksten under arbeid og inviterte publikum til å tenke høyt rundt temaene. Lesinga var del av arrangementet "Hvem skal bygge Ålesund?", og var støttet av Bergesenstiftelsen.

I regi av Rudolf Terland Bjørnerem får vi ei ilesesetjing av Bjørnerem sitt manus under utvikling "Byen ved havet". Det som blir prikken over i'en i dette innslaget er at dei som les rollane er menneske frå samfunnslivet, og ikkje naudsynt frå kulturlivet spesifikt. Vi har avtroppande ordførar Eva Vinje Aurdal, representant frå det inntredande kommunestyret, Hans Kjetil Knudsen, samt fleire lokale, blant anna formidlingsansvarleg for Jugendstilsenteret og ein skomakar. Her oppstår det eit punkt mellom kunst og politikk som sjeldan blir utforska, sjølv om kunst og politikk er samansveisa. Her samarbeidar kunst og samfunn i søken etter staden austafor sol og vestafor måne.

Vilde Standal Bøyum, Scenekunst.no, 09.10.23

En lesning ble også gjennomført på LO Møre og Romsdals regionskonferanse 03.10.23.

Foto: Mateo R. Christensen / Høstscena